Abeceda turnega smučanja


Kaj je turno smučanje?

Pojem 'turno smučanje' označuje ture, ki jih opravimo pretežno s smučmi. Definicija ture je sicer stvar posameznika, vendar pa naj bi vsaka tura imela določen cilj (ponavadi vrh). Smučanje ob žičnicah zunaj urejenih prog seveda ne more biti tura in zato tudi turno smučanje ne! Prav tako bi najbrž težko imenovali turno smučanje vzpon po pobočju do določene višine in smučanje navzdol - posebno kadar je cilj takega početja predvsem smučanje.

Ture so lahko zelo različne. Lahko se vzpnemo na kakšen vrh in se spustimo navzdol, lahko prečimo gorsko področje, kjer se večkrat vzpenjamo in spuščamo, včasih pa predvsem hodimo po zasneženi pokrajini.


Oprema

Poleg običajne gorniške opreme potrebujemo za turno smučanje smuči z ustreznimi vezmi, čevlje v katerih je mogoče kolikor toliko dobro hoditi in smučati, pse (po možnosti dva para) in srenjače (dereze za sren, tudi srenači imenovane). Pogosto potrebujemo tudi zimsko alpinistično opremo (cepin, dereze, vrv itd.). Zelo priporočljivo je imeti s seboj tudi lavinsko žolno (vključeno!) in lopato.

Literatura

Poleg splošne literature nam pridejo prav še zemljevidi posameznih področij pa tudi razni priročniki z opisi letnih pristopov.


Domov


Copyright © 1996 France Sevšek (960228)